SHMIL og Herøy kommune oppfordrer folk til å delta på strand- og veirydding. I denne artikkelen informerer SHMIL om hvordan dette skal gjøres.

Norske strender og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Vi er en nasjon av mennesker som elsker å være ute, og vi er heldige som bor i et land med mye spektakulær natur. Naturen skal vi behandle med respekt! Forsøpling er stygt og utrivelig å se på. Natur er best uten søppel!

Vi vet fra før at mange skoleklasser har det som tradisjon å rydde nærområdene sine for søppel om våren. Takket være dere har store mengder søppel hvert år blitt fjernet fra naturen. Nå håper vi at også andre vil være med å rydde.

Planet Plast
Mandag 9. april startet NRK sin serie med Line Elvsåshagen som de har kalt Planet Plast. Line dykker ned i havet, på stranda og i kloakken for å se hvor mye plast vi faktisk omgir oss med og hvor mye som er på avveie. Vi anbefaler alle å se denne serien som ligger tilgjengelig på www.nrk.no Har du sett dette programmet og ar lyst til å være med å rydde?

Hvordan rydde?
Det er enkelt: bestem dere for en dag dere vil rydde, kom til oss, registrer dere og få utdelt gratis sekker på gjenvinningsstasjonen eller hos Herøy kommune. Gjør avtale om hvordan avfallet skal leveres med oss og så kan dere rydde en strand! Etterpå kan dere levere avfallet gratis på gjenbruksstasjonen eller  sett sekkene på avtalt sted (ved renovasjonsruta), så henter vi avfallet. Vi vil gjerne at dere registrere aksjonen deres på Ryddeportalen hos Hold Norge Rent. Vi kan hjelpe til dersom dere har problemer med dette.

NB! Det skal ikke brukes svarte søpppelsekker til strand- og veirydding.

Hvem kan delta?
Alle kan ta del i en strandryddeaksjon! Turfolk, miljøentusiaster, skoleklasser, idrettsklubber, bygdelag, bedriftslag, speidere, padleklubber, dykkere, båtfolk, og alle andre med et engasjement og ønske om å bidra til et renere og triveligere nærmiljø.

Strandryddedagen 5. mai
5. mai er den offisielle Strandryddedagen. Akkurat denne datoen er det mange i hele Europa som går ut for å rydde strender. Det vil fra NRK sin side være stort fokus på strandrydding hele uke 18. Dere må gjerne rydde denne dagen eller uka, men i Midt-Norge har vi strandryddeaksjon fram til 20. juni. Alle dager mellom 1. mai og 20. juni er mulige strandryddedager, bestem selv når du vil rydde. Har dere ønske om å rydde og få hentet avfall utover denne perioden, må dette avtales særskilt.

Hvor skal jeg rydde?
Bestem deg for en strand/strekning du vil rydde. Den trenger ikke være lang, tilpass dette til antall ryddere. Meld dette gjerne inn til oss eller registrer deg på   holdnorgerent.no/ryddenstrand  Her kan du også se hvilke strender som allerede er planlagt ryddet.

Sekker til ryddingen får du på alle våre gjenvinningsstasjoner. Har du problemer med å få hentet ut sekker selv, ta kontakt med oss på post@shmil.no eller vårt sentralbord tlf 75 11 39 50 (kl. 09:00 – 14:30).

All kontakt om strand- og veirydding skal skje til SHMIL.

Herøy kommune har også noen sekker liggende. Disse kan hentes på teknisk servicekontor i åpningstiden.