Hva er planvask?

Arealplanrevisjon, også kalt «planvask», innebærer at kommunen tar en gjennomgang av eldre reguleringsplaner for å oppheve eller endre utdaterte planer.
«Planvask – gjennomgang av eldre reguleringsplaner m.m.» er beskrevet som del av fremdriftsplanen for arbeidet med ny kommuneplanens arealdel i planprogrammet (Planprogram for kommuneplanens arealdel Herøy kommune 2025-2034). Arbeidet med planvask bidrar til å oppdatere kommunens plangrunnlag med hensyn til ny kunnskap, endringer i lovverk og en arealpolitikk som har forankring i dagens kommunestyre. 

Oppstart av formell prosess for å oppheve eldre reguleringsplaner ble vedtatt av formannskapet i behandling av sak 17/2025, den 18.03.2025. Oppheving av reguleringsplaner skal følge samme fremgangsmåte som ved utarbeiding av ny plan. Dette innebærer bl.a. at eiere av eiendommer skal varsles direkte. Varsling vil bli gjennomført parallelt med rullering av kommuneplanens arealdel, i forbindelse med 1. gangs høring av planforslag for KPA. Planforslag i forbindelse med 1. gangs høring er forventet i oktober/november 2025 og vil bli informert om på kommunens hjemmesider.

Omfang og foreløpige vurderinger 

Gjeldene arealplanrevisjon tar for seg reguleringsplaner som er eldre enn ti år. Planene som foreslås endret eller opphevet er listet opp i et eget dokument du kan lese her:

Dokumentet Oversiktskart arealplanrevisjon gir en visuell oversikt som viser hvordan gjeldene reguleringsplaner er vurdert i forbindelse med planvask. Du kan åpne Oversiktskart dokumentet her:

Herøy kommune gjennomfører også planvask av arealformål på land og i sjø i gjeldende Kommunplanens arealdel og Kystplan Helge land, det kan du lese mer om her: 
- Informasjon om planvask - arealformål på land og i sjø

Hvorfor gjennomføre arealplanrevisjon

Plangrunnlaget til Herøy kommune består av flere eldre arealplaner er vedtatt etter plan- og bygningsloven av 1985 eller før. Mange av planene er ikke utbygd etter planen, ikke gjennomført, eller er blitt helt eller delvis erstattet av nyere planer. Videre kan udaterte reguleringsplaner medføre at utbygging skjer på grunnlag av dispensasjoner, noe som svekker planene som styringsverktøy og medfører lang saksbehandlingstid.
Videre følger det av Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging at arealplanleggingen skal bygge på et oppdatert kunnskapsgrunnlag. Ved å oppdatere planverket blir planene bedre styringsverktøy som bidrar til en mer effektiv og forutsigbar saksbehandling for kommunen.

Dokumenter i saken:
Planvask – vurdering av gjeldende reguleringsplaner
Oversiktskart arealplanrevisjon