Plasseres langs vei
Avfallet må plasserer langs vei og søppelsekker må kjøpes i butikk eller hentes hos Herøy kommune. Glasskår og skarpe gjenstander må pakkes i egen emballasje og merkes. Avfallet vil bli hentet i løpet av mandag 12. eller tirsdag 13. mai og dette innebærer at ryddingen helst bør være avsluttet i løpet av søndag 11. mai.

Det presiseres at hageavfall og avfall fra ”loft- og garasjeryddinger” ikke vil bli hentet. og at avfall som ikke er pakket i søppelsekker kun vil bli hentet etter avtale.

Årets ryddeaksjon kombineres med den nasjonale "Strandryddedagen".

Strandryddedagen på Helgeland
Marin forsøpling utgjør et alvorlig miljøproblem i norske hav og kystområder. Dette ble konstatert i en rapport som Klima- og forurensningsdirektoratet utarbeidet i 2010. I 2011 initierte derfor «Hold Norge rent» «Strandryddedagen», en nasjonal dugnad som etter planen skal avholdes hver vår. Målet med «Strandryddedagen» er å rydde den norske kysten for søppel og bidra til økt kunnskap om marin forsøpling. På landsbasis har aksjonen har vært en suksess. I 2013 deltok 10 000 personer som til sammen samlet inn 100 tonn avfall.

På Helgelandskysten gjør mange ildsjeler en betydelig innsats for å fjerne søppel fra det marine miljø. Likevel finnes det, etter det vi kjenner til, ingen koordinerte ryddeaksjoner mot marin forsøpling i regionen. Søndre Helgeland Miljøverk Interkommunale Selskap (SHMIL IKS) ønsker i samarbeid med kommunene Sømna, Brønnøy, Vega, Vevelstad, Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn og Dønna å bidra til å holde den fantastiske Helgelandskysten ren. Vi inviterer derfor innbyggerne våre med på en felles «Strandryddedag».

Herøy kommune overlater til lokalutvalg, skoler, lag, foreninger og privatpersoner å finne ut hvilke strandsoner som skal ryddes.

Fine premier
Deltagerne i «Strandryddedagen» vil få sjansen til å vinne fine premier. Det vil også bli delt ut en premie for beste bilde fra «Strandryddedagen» på Instagram.

Hovedaksjonen gjennomføres i Herøy 10. -  11. mai og avfallet vil da bli samlet inn sammen med avfall fra  vårryddinga. Avfallet registeres på eget skjema som festes på en av sekkene.
Trykk på linkene nedenfor for å laste ned skjema.
Pdf-versjon, Word-versjon

Aksjonen "Strandrydding" er åpen fram til 15.juni. Det avfallete som samles inn etter 11.mai må dere selv levere til gjenbruksstasjonen på Flostad i åpningstiden (onsdager mellom kl. 13.00 til 19.00) sammen med registreringsskjemaet. Avfallet er gratis å levere.

Husvær/Brasøy
Det vil bli plassert ut container i det store steinbruddet i "Liss-Ramnøya" i Brasøy 8. mai. Containeren vil bli hentet i uke 20.

Kommunen vil ha sekker for utlevering fra fredag 2.mai kl. 14:00.

Meld deres interesse til oss på SHMIL IKS eller kommunen dersom dere ønsker å delta. For nærmere informasjon om inntransport og åpningstider på avfallsstasjonene, vennligst følg med på aksjonens arrangementside «Strandryddedagen på Helgeland» på facebook , og SHMIL IKS sine hjemmesider utover våren. Ikke nøl med å ta kontakt med oss for andre spørsmål.