Arbeidet med kommuneplanens arealdel skal ta utgangspunkt i vedtatt planstrategi, og vil henge sammen med det plangrunnlaget kommunen har fra før. Arealdelen skal bygge på samfunnsdelen og følge opp mål og strategier som er vedtatt der. Denne koblingen er viktig for å sikre at den langsiktige arealpolitikken blir sett i sammenheng med utviklingen på andre områder i samfunnet. Ved en full revisjon av både samfunnsdel og arealdel vil det være fornuftig å gjennomføre en samlet kommuneplanprosess. Dette kan være aktuelt når kommuneplanen er utdatert, eller når det skjer større endringer i kommunesamfunnet. I andre tilfeller kan en revisjon av arealdelen være en egen prosess. Dette kan være aktuelt når behovet for endring i samfunnsdelen er lite, eller det er begrenset behov for endringer i arealdelen.
Herøy kommune er nå inne i en full revisjon av kommuneplanens samfunnsdel, og arealdelen vil revideres i etterkant av samfunnsdelen.  En langsiktig arealstrategi, utarbeidet som del av planstrategien eller kommuneplanens samfunnsdel, er viktig som grunnlag for arbeidet med kommuneplanens arealdel.

Kommunen skal utarbeide og vedta planprogram for planarbeidet, og sende planforslag på høring før saken fremmes for endelig vedtak. Kommunestyret kan delegere myndighet til å vedta mindre endringer i planen i samsvar med kommunelovens regler. Før det treffes et slikt vedtak, skal saken forelegges berørte myndigheter. 

Arelplaner utarbeidet av kommunen, nærmere bestemt arealdelen av kommuneplan og reguleringsplaner, kan innebære kraftige rådighetsinnskrenkinger for grunneiere. Hovedregelen om erstatning er allikevel den samme: Grunneiere har ikke krav på erstatning. Lovkommentar til plandelen av plan- og bygningsloven § 15-1 omhandler grunneiers rett til å kreve innløsning ved kommuneplanens arealdel og § 15-2 omhandler grunneierens rett til å kreve innløsning ved reguleringsplan.